Er breken spannende tijden aan voor kinderen die in groep 8 zitten. Ook onze oudste zoon gaat volgend jaar naar de middelbare school en langzaam groeit de keuzestress. Onlangs waren de eerste voorlichtingsbijeenkomsten van de scholen die het best bereikbaar zijn, beiden op zo’n 10 kilometer fietsafstand van ons dorp.

De presentaties beloven een leuke introductieweek, extra begeleiding voor kinderen met dyslexie, adhd of een andere zorgbehoefte. Uitdagende programma’s met Cambridge Engels en robotica of een uitwisselingprogramma met Indiase scholen. Wat een luxe: twee goede scholen met verschillende voordelen en …genoeg plaats.

Maar voor onze zoon gaat het natuurlijk ook vooral om wie van zijn vrienden waarnaartoe gaat.  Met wie hij kan meefietsen en met welke bekenden hij in de klas komt. Als ouders sta je een beetje aan de zijlijn te adviseren en overwegingen mee te geven: “Kies niet alleen voor gezelligheid, probeer ook een keuze voor de inhoud te maken.”

Neem dan het keuzeprobleem in Utrecht. Vriendjes daar zitten in een veel ingewikkelder keuzeproces. Zoveel scholen, zoveel wijken, zoveel soorten onderwijs, maar hoe kies je dan? In Utrecht kunnen ouders hun kinderen in de eerste aanmeldingsronde maar voor 1 school opgeven. De populairste middelbare scholen krijgen ieder jaar veel meer aanmeldingen dan er leerlingen kunnen worden geplaatst. Je hebt geluk als je in de eerste ronde wordt ingeloot.

Word je uitgeloot, dan ding je in de volgende ronde pas mee naar een school van je 2e keuze. Maar in de 2e ronde is daar veel minder plek over.  Daarom zou ook je in de eerste ronde kunnen kiezen voor de net iets minder populaire school, zodat je direct kans maakt op plaatsing. Wat is wijsheid?  Schoolkeuzestress wordt in Utrecht hogere kansberekeningsstress.

En dan hebben we het nog niet over vriendjes en vriendinnetjes in Amsterdam. Zij moeten een lijstje inleveren met maar liefst 9(!) scholen die de voorkeur hebben. Uitwijken naar randgemeenten is de enige manier om met je kind op inhoud een school te kunnen kiezen.  

Dus zit uw kind ook in groep 8 en is de keuze voor een school nog niet gemaakt, geen stress we hebben er in Lemelerveld nog maaaaanden de tijd voor!

 

Annemarie Uhlenbeck en Luigi Mascini
November 2018