van overijsselse bodem

Op ons landgoed van ongeveer 1,3 hectare staan ruim 2.000 wijnranken met witte en blauwe druiven. Wij verbouwen deze op natuurvriendelijke wijze en laten de wijn lokaal maken. De wijn is op diverse plekken te koop, maar je kan deze natuurlijk ook op de Wijnstaete proeven. Lees hieronder verder over onze wijnen en de mogelijkheden.

Wijn bestellen: info@wijnstaete.nl of 0572 – 367 971

de druiven

Wij verbouwen diverse soorten druiven Achter de boerderij vind je een bekende blauwe druivensoort, de Cabernet Noir, en vier verschillende witte druiven: de Souvignier Gris, de Cabernet Blanc, de Helios en de VB-32-7.

Aan de voorzijde staan blauwe Pinotin-druiven. Omdat deze druiven een dunne schil hebben zijn ze erg kwetsbaar voor de Suzuki-fruitvlieg. Daarom zijn we in 2021 begonnen om hier ook de Regentdruif te planten.

de wijnen

We laten meestal een witte wijn en een rosé maken door Rikus Poel, professioneel wijnmaker en eigenaar van de Tappenmars in Den Ham.

Op dit moment hebben we uit 2022 een Cuvée witte wijn, gemaakt van onze witte druiven, o.a. de Souvignier Gris, Helios en Cabernet Blanc. Deze bijzondere, droge witte wijn smaakt extra goed bij asperges en visgerechten.

We hebben ook een Cuvée rosé en die is gemaakt van de Cabernet Noir- en Pinotin-druif. Drink deze gekoeld bij een voorgerecht, licht hoofdgerecht of zomaar in de zon op een mooie zomerse dag.

Daarnaast hebben wij voor de winterdag Glühwein, gemaakt van de Cabernet Noir-druiven, gekruid met steranijs, sinaasappelschil, kaneel en kruidnagel. Onvergelijkbaar qua smaak met de Glühwein die je in de supermarkt koopt. Warm drinken en indien gewenst nog een beetje bijsuikeren.

Proeven en kopen

De Wijnstaete-wijnen kun je uiteraard proeven en kopen bij de Wijnstaete zelf (vooraf even bellen).

Tegen € 7,65 portokosten per doos van 6 flessen bezorgen wij in heel Nederland. In Lemelerveld bezorgen we gratis. Bestellen kan via info@wijnstaete.nl.

Andere verkooppunten zijn:

werken op de wijngaard

Enkele keren per jaar hebben we grote klussen waarbij we de hele wijngaard in een paar dagen onder handen nemen: snoeien, opbinden, oogsten. Daarnaast is er van mei tot de oogst in oktober, altijd wel wat te doen in de wijngaard: onkruid wieden, bladeren wegknippen, druiventrossen krenten, takken vastzetten, netten ophangen, etc.

Lijkt het je leuk om een paar uur wat doen in de wijngaard? Laat het ons weten. We horen vaak van onze gasten dat ze helemaal tot rust komen en heerlijk hebben bijgepraat.

boomgaard en sap

De Wijnstaete heeft ook een boomgaard met appel-, peren-, pruimen- en walnotenbomen. We verwerken de vruchten in onze jams, chutneys, taarten en andere gerechten.

Een gedeelte van onze appel- en perenoogst komt samen met appels en peren van andere boomgaarden in de Vechtdal appel- en appel-perensappen. Een heerlijk natuurproduct zonder toevoegingen en ook te koop bij de Wijnstaete (vooraf even bellen).